Please select a page template in page properties.

Weishaupt grupa na sajmu ISH Energy 2019 Frankfurt

U okviru međunarodnog sajma grijanja, klimatizacije i hlađenja, ISH Energy 2019 u Frankfurtu, Weishaupt grupa pod motom „blizu i osobno“ na štandu površine preko 2.600 qm u novoj hali 12.0 predstavlja svoj opsežni program proizvoda i usluga za specijalizirane partnere.

Weishaupt grupa s više od 3.500 zaposlenika jedno je od vodećih poduzeća za plamenike, sustave grijanja, dizalice topline, solarne sustave i automatizaciju zgrada.

Poduzeće osnovano 1932. godine danas je organizirano kao holding: Weishaupt grupa obuhvaća tri društva pod zajedničkim krovom, a koja posluju na područjima energetske tehnike (Weishaupt), dobivanja energije (BauGrund Süd) i upravljanja energijom (Neuberger Gebäudeautomation).

U okviru međunarodnog sajma grijanja, klimatizacije i hlađenja ISH Energy 2019 u Frankfurtu, Weishaupt grupa pod motom „blizu i osobno“, na štandu veličine 2.600 qm u novoj hali 12.0 predstavlja svoj opsežni program proizvoda i usluga za specijalizirane partnere. Pojedinačno su predstavljena sljedeća područja proizvoda s triju područja poslovanja tvrtke Weishaupt:

Energetska tehnika:

 • zidni plinski kondenzacijski sustavi od2 do 800 kW s odgovarajućim komponentama
 • podni plinski kondenzacijski kotlovi od 2 do 1.200 kW s odgovarajućim komponentama
 • podni uljni kondenzacijski kotlovi (do 45 kW) s odgovarajućim komponentama
 • visokoučinkovite i kompaktne dizalice topline za zrak, tlo i vodu kao izvore topline (do 180 kW)
 • split dizalice topline (do 16 kW)
 • solarni sustavi, solarne komponente i spremnici/stanice
 • regulacijski i daljinski sustavi
 • plinski, uljni i kombinirani plamenici s digitalnim programskim sklopom (do 32.000 kW) također i za simultani rad iznad 1 MW
 • raznovrsne usluge servisa za tvrtke grijanja i inženjerske urede na području savjetovanja, planiranja/projektiranja, narudžbi, isporuke, montaže/puštanja u rad i servisa za kupce

Dobivanje energije:

 • geoplus® bušenje zemnim sondama
 • hydroplus®-bušenje zdenaca
 • automatska kontrola kvalitete prstenastog brtvljenja prostora

Upravljanje energijom:

 • kućna tehnika upravljanja i automatizacija zgrada

 

1. Kondenzacijska tehnika

1.1 Novo: Plinski kondenzacijski uređaji Thermo Condens WTC-GW 80/100-A

S novim plinskim kondenzacijskim uređajima WTC-GW 80/100-A Weishaupt proširuje spektar svojih zidnih kondenzacijskih sustava s dosadašnjih 60 kW na 100 kW – u kaskadi čak i na 800 kW.

Visoka kvaliteta novih uređaja počinje već kod kućišta. Zahvaljujući kvalitetnom ovjesu i uređaju za niveliranje, uređaje je u najkraćem vremenu moguće postaviti točno u ravninu. Stražnja stjenka s kabelom osigurava jednostavno i čisto ožičenje, a skošeni poklopac uređaja optimalnu pristupačnost. Elektronika (desno) je zaštićena od prskanja vode i smještena odvojeno od hidraulike i mehanike (lijevo).

Visokoučinkoviti izmjenjivač topline izrađen je od kvalitetnog aluminijsko-silicijskog pješčanog lijeva. Odlikuju ga visoka toplinska provodljivost (6,7 puta bolja nego kod plemenitog čelika), učinkovitost, robusnost i dugovječnost. Veliki otvori za čišćenje omogućuju jednostavno održavanje uređaja.

Samokalibrirajući Weishaupt SCOT sustav (Safety Combustion Technology) osigurava uvijek optimalnu kvalitetu izgaranja, čak i kod različitog sastava plina kao goriva. Raspon modulacije kod novih generacija seže do 14,4 kW (kod 50/30 °C).

Pomoću asistenta za puštanje u rad ograničavaju se moguće konfiguracije postrojenja preko priključenih komponenti. Potrebno je još samo odabrati hidrauliku koja dolazi u obzir. Nakon toga se svi parametri i uklopni izlazi namještaju automatski. To olakšava puštanje u rad, štedi vrijeme, povećava sigurnost funkcioniranja i sprječava pogreške kod namještanja.

Modularni sustav upravljanja energijom (WEM) tvrtke Weishaupt može se univerzalno primjenjivati i proširivati – čak i kod složenih sustava postrojenja. Zahvaljujući serijskom LAN sučelju i Weishaupt portalu za upravljanje energijom, novi plinski kondenzacijski uređaj putem interneta može jednostavno i sigurno komunicirati s računalom, pametnim telefonom ili tabletnim računalom. Pri tome se poštuju trenutni visoki sigurnosni standardi.

1.2 Novo: Uljni kondenzacijski kotao Thermo Condens WTC-OB B (20-35 kW)

Nakon uvođenja modela WTC-OB 18-B u 2018. godini, u novoj generaciji sada također postoje i uljni kondenzacijski kotlovi snage 25, 30 i 35 kW. U novim kotlovima radi tvornički namješteni Weishaupt purflam® plavi plamenik.

Ovisno o zahtjevu za toplinom, on uključuje stupanj 1 ili 2 te u radu posebno štedi loživo ulje.

Visokoučinkoviti izmjenjivač topline od aluminijsko-silicijskog lijeva u potpunosti je toplinski izoliran i osigurava godišnju energetsku učinkovitost do 92 %. To odgovara razredu energetske učinkovitosti A. Veliki slobodni presjeci i pristupačnost s prednje strane omogućuju jednostavno održavanje kotla.

Rad je iznimno tih zahvaljujući integriranoj kombinaciji prigušivača buke za dimne plinove i usisni zrak. Unutar obloge kotla dodatno se nalazi kombinacija filtra za ulje i odzračnika, koja je vrlo jednostavna za održavanje.

 

2. Dizalice topline

2.1 Novo: Dizalica topline zrak/voda Biblock WWP LB (10 kW)

Nova modulirajuća Weishaupt dizalica topline zrak/voda Biblock WWP LB ima raspon snage od 3 bis 10 kW. Radi iznimno tiho i učinkovito, a ima modernu i atraktivnu vanjsku jedinicu. Vanjska jedinica u novom dizajnu ima isparivač velike prijemne površine od 45 m2 i posebni BlueFin premaz za povećanu zaštitu od korozije. Lamele s optimiziranim strujanjem i inovativni ventilator s lopaticama u obliku krila sove osiguravaju posebno tih rad. Već na udaljenosti od 1,5 metar postiže se 35 dB(A). To odgovara najstrožim zahtjevima propisa za buku (granična vrijednost u isključivo stambenim područjima i lječilištima). Elektronički ekspanzijski ventil s brzim zaletom dodatno povećava učinkovitost.

U unutarnjoj jedinici je ugrađen scroll kompresor s brzim inverterom, koji osigurava iznimno tih rad, brzo postizanje zadanih vrijednosti te dugovječnost. Zahvaljujući ubrizgavanju pare i dodatnom izmjenjivaču topline s elektroničkim ekspanzijskim ventilom, nova Biblock dizalica topline radi pri vanjskim temperaturama do -22 °C i daje temperature polaznog voda do 65 °C. U serijsku opremu također su uključeni i sustav odzračivanja, sustav odvajanja mulja, kompletna oprema za hlađenje, senzor volumnog protoka s integriranim brojilom količine topline, kao i drugi generator topline za grijanje i toplu vodu.

Novom dizalicom topline rukuje se intuitivno preko uređaja sustav sa zaslonom u boji i LED indikacijom. Putem integriranog asistenta za puštanje u rad stručnjak za grijanje može jednostavno i brzu pustiti u rad dizalicu topline.

2.2 Novo: Intuitivno rukovanje za sve Weishaupt Monoblock dizalice topline

Za sve Monoblock dizalice topline Weishaupt odsad nudi intuitivno rukovanje preko zaslona u boji na dodir, veličine 4,3", s LED indikacijom. U razini korisnika postoji jednostavna funkcija grijanja/hlađenja. Dodatno se prikazuju: datum/vrijeme, temperatura polaznog voda, temperatura tople vode i vanjska temperatura, status dizalice topline, kao i odabrana razina. Zelena LED indikacijska dioda pored zaslona u boji dodatno signalizira da dizalica topline radi bez smetnji.

 

3. Spremnici i stanice

3.1 Novo: Stanica za stan WHI apartment

Nova, elektronički regulirana, Weishaupt stanica za stan WHI apartment objedinjuje funkcije prijenosa topline, zagrijavanja potrošne vode i evidentiranja potrošnje u jednoj jedinici spremnoj za instaliranje.

Građevinski poduzetnici, stručni projektanti i tvrtke za grijanje, hlađenje i klimatizaciju sve veću važnost pridaju stanicama za stanove, kako u novogradnji, tako i u postojećim zgradama. Razlog je visoka higijena pitke vode, kao i kompatibilnost s kondenzacijskim uređajima i dizalicama topline. I to u kompaktnom formatu veličine rasklopnog ormara. Područja primjene su, primjerice, kuće za više obitelji i svi objekti s visokim zahtjevima na higijenu pitke vode.

 

4. Plinski, uljni i kombinirani plamenici

4.1 Novo: Regulacija broja okretaja i regulacija O2 za kompaktne plamenike serije W

Tehnike za uštedu energije - regulaciju broja okretaja i regulaciju O2 - Weishaupt sada nudi i kod svojih kompaktnih plamenika iz serije W (do 570 kW).

Regulacija broja okretaja ventilatorskog motora osigurava značajno smanjenje potrošnje električne energije (do 70 %) i emisije buke (do 9 dB(A)), kao i mekši zalet plamenika. Regulacija O2 omogućuje uštedu goriva, ravnomjerne vrijednosti izgaranja, kao i sigurno nadziranje.

4.2 Novo: Proširenje proizvoda Ultra LowNOx tehnologije PLN i 4LN+ARF

U okviru sve strožih zakonskih zahtjeva za emisiju NOx u EU, kao i u zemljama poput Kine i SAD-a, Weishaupt dodatno proširuje svoj program plamenika Ultra LowNOx. S plinskim plamenicima WM-G30 (do cca. 4.200 kW) Weishaupt proširuje svoj program PLN plamenika. PLN je kratica za Premix-LowNOx – sustav koji kombinira predmiješanje i površinsko izgaranje. Značajna prednost ovog sustava izgaranja je u tome što su, pored uobičajenih kotlova, također moguća i ložišta znatno manjih dimenzija te se postižu NOx vrijednosti ispod 20 mg/kWh. S plinskim plamenikom WM-G50 (do 11.000 kW) i kombiniranim plamenicima WM-GL20 (do 2.000 kW), odnosno WKmono-GL80 (do 17.000 kW) Weishaupt utemeljuje svoj program LowNOx verzije 4LN s recirkulacijom dimnih plinova (ARF), koji postiže NOx vrijednosti ispod 30 mg/kWh (kod plina). Verzija plamenika 4LN ima sustav recirkulacije dimnih plinova čije su regulacijske komponente integrirane u plameniku. Posebno usklađena miješališta i digitalni programski sklop osiguravaju očuvanje dokazanih vrlina, kao što su pouzdano paljenje, visoka stabilnost plamena i sigurno ponašanje u radu.

 

5. Automatizacija zgrade tvrtke Neuberger za maksimalne zahtjeve

Detaljne informacije o novostima dostupne su na www.neuberger.net

 

6. Geotermalna energija u blizini površine tla: učinkovita ponuda tvrtke BauGrund Süd

6.1 geoplus® zemne sonde

Geotermalna energija je ekološki i održivi izvor energije. Tvrtka BauGrund Süd je vodeće europsko poduzeće za geotermalnu energiju blizu površine tla, koje je na temelju svoje kompetentnosti i stručnosti u mogućnosti investitorima i tvrtkama za grijanje dati transparentne i jednoznačne ponude.

geoplus® zemna sonda tvrtke BauGrund Süd uvijek je cjelovit projekt, u kojemu su obuhvaćeni svi radni koraci, od analize lokacije pa do priključenja na dizalicu topline. To također vrijedi i za sve troškove.

6.2 hydroplus® sustav zdenaca

Kada se radi o dizalicama topline, podzemna voda je najučinkovitiji od svih izvora energije. Weishaupt dizalica topline voda/voda može dati pet puta više energije u odnosu na upotrijebljenu električnu energije. Preduvjet za to je profesionalno izrađeni toplinski zdenac, koji osigurava trajno korištenje podzemne vode kao izvora energije. U tu svrhu Weishaupt ima svoju kćerinsku tvrtku BauGrund Süd. Vodeća europska tvrtka za geotermalnu energiju u blizini površine tla također posjeduje znanja i sposobnosti i na području sustava zdenaca te može dati transparentnu i sigurnu ponudu.

6.3 Automatska kontrola kvalitete prstenastog brtvljenja prostora

geoplus® zemna sonda tvrtke BauGrund Süd sada je dostupna s automatskom kontrolom kvalitete prstenastog brtvljenja prostora. Primjenom označenog materijala za ispunu i preciznom mjernom tehnikom dokazuje se stručna izvedba prstenastog brtvljenja prostora.

Prstenasto brtvljenja prostora je vrlo važan detalj u sustavu zemnih sondi. Prostor između izbušene stjenke i zemne sonde „komprimira“ se specijalnim materijalom. Komprimiranje osigurava optimalno toplinsko povezivanje zemne sonde i okolne zemlje. Time se također na siguran način izbjegava i neželjeno vezanje dvaju slojeva kroz koja prolazi podzemna voda, takozvani „hidraulički kratki spoj“.

Većina poznatih nedostataka sustava zemnih sondi uzrokovani su lošim prstenastim brtvljenjem prostora. Ovdje se nikako ne smije štedjeti na pogrešnom mjestu.

Up