Please select a page template in page properties.

Leksikon stručnih izraza. Tehnika grijanja
objašnjena na jednostavan način.

Sve o grijanju. Od A do Ž

Na području grijanja postoje određeni stručni pojmovi koje je potrebno objasniti. Ovdje možete pronaći sve što je važno. Poredano abecednim redom.

Obnovljivi izvori energije

Ekološki izvori energije koji su nam raspoloživi u neograničenim količinama. Za privatnu i individualno upravljanu potrošnju u prvom redu se etablirala solarna energija, koja može zagrijati veliki udio potrošne vode i vode za grijanje. Potpuni Weishaupt program nudi optimalne kombinacije za sve moguće građevinske i tehničke okolnosti.

Odvajač mulja

Čestice nečistoće, magnetit i kamenac u sustavima grijanja mogu uzrokovati štete na grijaćim tijelima, površinskim grijanjima, ventilima, cirkulacijskim crpkama i generatorima topline. Iz tog se razloga preporučuje primjena posebnih filtara za sustav grijanja, odnosno odvajača mulja – posebice kad su u pitanju renovacije.

Ogrjevna vrijednost

To je količina topline koja se oslobađa kod potpunog izgaranja jednog kubičnog metra plina (standardno stanje) ili kilograma loživog ulja, kada je voda nastala kod izgaranja u tekućem stanju. Izražava se u jedinici kWh/m3 ili kWh/kg. Razlikujemo gornju ogrjevnu vrijednost, koja uključuje toplinu kondenzacije vodene pare iz dimnih plinova i donju ogrjevnu vrijednost, koja ne uključuje toplinu kondenzacije vodene pare.

Up